О-УБ-20-СА - Сензорна анализа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Сензорна анализа | |||
Акроним | О-УБ-20-СА | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је да се студенту омогући стицање теоријског и практичног знања у погледу обезбеђења потребних услова за објективно и непристрасно извођење сензорног испитивања хране, као и примене основних метода сензорне анализе хране у прехрамбеној индустрији, првенствено за потребе контроле квалитета. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент би требало да буде оспособљен да: - дефинише услове за непристрасно извођење сензорног испитивања хране и да то знање примени у производним условима; - организује извођење основних тестова за проверу чулне осетљивости; - организује сензорно испитивање применом метода обухваћених садржајем предмета; - обради, анализира и интерпретира резултате сензорног испитивања. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Увод у сензорну анализу; Принципи добре лабораторијске праксе у поступцима сензорне анализе; Сензорна својства хране; Основна чула (прагови осетљивости); Мерење реакције чула на надражај из спољашње средине; Подела метода сензорне анализе; Основне методе сензорне анализе и њихова примена у прехрамбеној индустрији (сврха, организовање, извођење, обрада података и интерпретација резултата). | |||
Садржај практичне наставе | Рачунске вежбе подразумевају примену знања о основним методама сензорне анализе у погледу обраде, анализе и интерпретације добијених резултата. Лабораторијске вежбе обухватају практично извођење појединих тестова за проверу чулне осетњивости, као и практично извођење појединих метода сензорне анализе. На крају реализације практичне наставе ради се колоквијум у циљу провере стеченог знања. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 1 | ||
Методе извођења наставе | Настава се реализују у типу интерактивног метода. Током вежбања, студенти се подвргавају провери индивидуалних сензорних способности, а практично раде на примени основних метода сензорне анализе. Провера знања студената се остварује кроз активности током наставе и вежбања, колоквијум, као и током усменог испита. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари |