Навигација

О-УБ-20-СА - Сензорна анализа

Спецификација предмета
НазивСензорна анализа
АкронимО-УБ-20-СА
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да се студенту омогући стицање теоријског и практичног знања у погледу обезбеђења потребних услова за објективно и непристрасно извођење сензорног испитивања хране, као и примене основних метода сензорне анализе хране у прехрамбеној индустрији, првенствено за потребе контроле квалитета.
    Исходи учења (стечена знања)Студент би требало да буде оспособљен да: - дефинише услове за непристрасно извођење сензорног испитивања хране и да то знање примени у производним условима; - организује извођење основних тестова за проверу чулне осетљивости; - организује сензорно испитивање применом метода обухваћених садржајем предмета; - обради, анализира и интерпретира резултате сензорног испитивања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУвод у сензорну анализу; Принципи добре лабораторијске праксе у поступцима сензорне анализе; Сензорна својства хране; Основна чула (прагови осетљивости); Мерење реакције чула на надражај из спољашње средине; Подела метода сензорне анализе; Основне методе сензорне анализе и њихова примена у прехрамбеној индустрији (сврха, организовање, извођење, обрада података и интерпретација резултата).
    Садржај практичне наставеРачунске вежбе подразумевају примену знања о основним методама сензорне анализе у погледу обраде, анализе и интерпретације добијених резултата. Лабораторијске вежбе обухватају практично извођење појединих тестова за проверу чулне осетњивости, као и практично извођење појединих метода сензорне анализе. На крају реализације практичне наставе ради се колоквијум у циљу провере стеченог знања.
    Литература
    1. Томић, Н. (2021). Сензорна анализа хране. Уџбеник. Београд: Универзитет у Београду – Пољопривредни факултет.
    2. Томић, Н. (2016). Сензорна анализа хране. Практикум са теоријским основама. Београд: Универзитет у Београду – Пољопривредни факултет.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеНастава се реализују у типу интерактивног метода. Током вежбања, студенти се подвргавају провери индивидуалних сензорних способности, а практично раде на примени основних метода сензорне анализе. Провера знања студената се остварује кроз активности током наставе и вежбања, колоквијум, као и током усменог испита.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари