Navigacija

O-UB-20-SA - Senzorna analiza

Specifikacija predmeta
Naziv Senzorna analiza
Akronim O-UB-20-SA
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da se studentu omogući sticanje teorijskog i praktičnog znanja u pogledu obezbeđenja potrebnih uslova za objektivno i nepristrasno izvođenje senzornog ispitivanja hrane, kao i primene osnovnih metoda senzorne analize hrane u prehrambenoj industriji, prvenstveno za potrebe kontrole kvaliteta.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student bi trebalo da bude osposobljen da: - definiše uslove za nepristrasno izvođenje senzornog ispitivanja hrane i da to znanje primeni u proizvodnim uslovima; - organizuje izvođenje osnovnih testova za proveru čulne osetljivosti; - organizuje senzorno ispitivanje primenom metoda obuhvaćenih sadržajem predmeta; - obradi, analizira i interpretira rezultate senzornog ispitivanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod u senzornu analizu; Principi dobre laboratorijske prakse u postupcima senzorne analize; Senzorna svojstva hrane; Osnovna čula (pragovi osetljivosti); Merenje reakcije čula na nadražaj iz spoljašnje sredine; Podela metoda senzorne analize; Osnovne metode senzorne analize i njihova primena u prehrambenoj industriji (svrha, organizovanje, izvođenje, obrada podataka i interpretacija rezultata).
    Sadržaj praktične nastave Računske vežbe podrazumevaju primenu znanja o osnovnim metodama senzorne analize u pogledu obrade, analize i interpretacije dobijenih rezultata. Laboratorijske vežbe obuhvataju praktično izvođenje pojedinih testova za proveru čulne osetnjivosti, kao i praktično izvođenje pojedinih metoda senzorne analize. Na kraju realizacije praktične nastave radi se kolokvijum u cilju provere stečenog znanja.
    Literatura
    1. Tomić, N. (2021). Senzorna analiza hrane. Udžbenik. Beograd: Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet.
    2. Tomić, N. (2016). Senzorna analiza hrane. Praktikum sa teorijskim osnovama. Beograd: Univerzitet u Beogradu – Poljoprivredni fakultet.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Nastava se realizuju u tipu interaktivnog metoda. Tokom vežbanja, studenti se podvrgavaju proveri individualnih senzornih sposobnosti, a praktično rade na primeni osnovnih metoda senzorne analize. Provera znanja studenata se ostvaruje kroz aktivnosti tokom nastave i vežbanja, kolokvijum, kao i tokom usmenog ispita.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari