О-УБ-20-ОТМЛ - Основе технологије млека
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Основе технологије млека | |||
Акроним | О-УБ-20-ОТМЛ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Стицање знања о класификацији и својствима производа од млека, технолошком поступку производње термички обрађених млека, ферментисаних млечних производа, сиришно коагулишућих, кисело коагулишућих и топљених сирева, маслаца и кајмака; вештина израде ферментисаних млечних производа, вршења анализа и тумачење резултата параметара квалитета сирева; тумачења регулативе у области, презентовања знања. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Дефинишетехнолошке поступке производње и својства различитих производа од млека; Разуме факторе који утичу на коагулацију млека; Сагледа разлике између група сиришно коагулишућих сирева и начине класификације; Разуме и објасни промене током зрења сирева; Примени методе и тумачи резултате анализа квалитета одабраних врста производа од млека и разуме прописе; презентује стечена знања | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Класификација производа од млека, Термички обрађена млека, Ферментисани производи од млека, Производња и зрење сирева, Топљени сиреви, Маслац, Кајмак | |||
Садржај практичне наставе | Производња и испитивање својстава одабраног ферментисаног млечног производа; Анализа утицаја различитих фактора на сиришну коагулацију млека; Производња и испитивање састава одабраних врста сирева; Презентовање семинарских радова са резултатима добијеним при лабораторијским вежбама | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 1 | 1 | ||
Методе извођења наставе | Теоријска настава; Лабораторијске вежбе; Производња ферментисаних производа или сирева у погону за прераду млека; Презентовање семинарских радова | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 60 | |
Пројекти | 30 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари |