O-UB-20-OTML - Osnove tehnologije mleka
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Osnove tehnologije mleka | |||
| Akronim | O-UB-20-OTML | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja o klasifikaciji i svojstvima proizvoda od mleka, tehnološkom postupku proizvodnje termički obrađenih mleka, fermentisanih mlečnih proizvoda, sirišno koagulišućih, kiselo koagulišućih i topljenih sireva, maslaca i kajmaka; veština izrade fermentisanih mlečnih proizvoda, vršenja analiza i tumačenje rezultata parametara kvaliteta sireva; tumačenja regulative u oblasti, prezentovanja znanja. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Definišetehnološke postupke proizvodnje i svojstva različitih proizvoda od mleka; Razume faktore koji utiču na koagulaciju mleka; Sagleda razlike između grupa sirišno koagulišućih sireva i načine klasifikacije; Razume i objasni promene tokom zrenja sireva; Primeni metode i tumači rezultate analiza kvaliteta odabranih vrsta proizvoda od mleka i razume propise; prezentuje stečena znanja | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Klasifikacija proizvoda od mleka, Termički obrađena mleka, Fermentisani proizvodi od mleka, Proizvodnja i zrenje sireva, Topljeni sirevi, Maslac, Kajmak | |||
| Sadržaj praktične nastave | Proizvodnja i ispitivanje svojstava odabranog fermentisanog mlečnog proizvoda; Analiza uticaja različitih faktora na sirišnu koagulaciju mleka; Proizvodnja i ispitivanje sastava odabranih vrsta sireva; Prezentovanje seminarskih radova sa rezultatima dobijenim pri laboratorijskim vežbama | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | 1 | ||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava; Laboratorijske vežbe; Proizvodnja fermentisanih proizvoda ili sireva u pogonu za preradu mleka; Prezentovanje seminarskih radova | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
| Projekti | 30 | |||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | ||||
