Навигација

О-МХ-20-ОВИН - Основе технологије вина

Спецификација предмета
НазивОснове технологије вина
АкронимО-МХ-20-ОВИН
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предмета1. знања о грожђу као сировини за производњу вина, о производњи белих, розе, ружичастих и црвених вина, нези и одлежавању вина, манама, недостацима и кварењима вина; 2. вештина како би био у стању да током поступка производње управља квалитетом сировине и готовог производа,3. способности решавања конкретних проблема и прилагођавања технолошког поступка прераде грожђа
      Исходи учења (стечена знања)1. Познаје основне чиниоце који утичу на квалитет и каректер вина; 2.Познаје важније чиниоце који утичу на квалитет вина; 3.Познаје технолошке процесе производње белих, розе, ружичастих и црвених вина; 4. Познаје недостатке, мане и кварења вина; 5. Стекне практична знања о одређивању најважнијих хемијских прараметара квалитета вина.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставе1. Увод: историјат винарства и виноградарства код нас и у свету; 2. Познавање грожђа као сировине за производнју вина; 3. Важнији чиниоци који утичу на квалитет шире и карактер вина; 4. Прерада грожђа: производња белих, розе, ружичастих и црвених вина; 5. Недостаци, мане и кварење вина; 6.Сензорне перцепције и сензорно оцењивање вина.
      Садржај практичне наставе1. Одређивање количине шећера у шири; 2. Одређивање титрабилног ацидитета шире и вина; 3. Одређивање количине алкохола у вину ебулиоскопом
      Литература
      1. 1. Милосављевић, М., Јовић, С. Грожђе и вино. Београд: Агена, 1999; 2. Радовановић, В. Технологија вина. Београд: Грађевинска књига, 1986; 3. Блесић, М. Технологија вина. Сарајево: Пољопривредно-прехрамбени факултет, 2016; 4. Даничић, М. Технологија вина (практикум). Београд: Пољопривредни факултет, 1988; Студентима се сваке године допуњује штампани материјал путем ажурираних ppt презентација
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      302
      Методе извођења наставе3 теоријска; 2 практична
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична настава5Усмени испит90
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари