O-MH-20-OVIN - Osnove tehnologije vina
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Osnove tehnologije vina | |||
Akronim | O-MH-20-OVIN | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | 1. znanja o grožđu kao sirovini za proizvodnju vina, o proizvodnji belih, roze, ružičastih i crvenih vina, nezi i odležavanju vina, manama, nedostacima i kvarenjima vina; 2. veština kako bi bio u stanju da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda,3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema i prilagođavanja tehnološkog postupka prerade grožđa | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | 1. Poznaje osnovne činioce koji utiču na kvalitet i karekter vina; 2.Poznaje važnije činioce koji utiču na kvalitet vina; 3.Poznaje tehnološke procese proizvodnje belih, roze, ružičastih i crvenih vina; 4. Poznaje nedostatke, mane i kvarenja vina; 5. Stekne praktična znanja o određivanju najvažnijih hemijskih prarametara kvaliteta vina. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. Uvod: istorijat vinarstva i vinogradarstva kod nas i u svetu; 2. Poznavanje grožđa kao sirovine za proizvodnju vina; 3. Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i karakter vina; 4. Prerada grožđa: proizvodnja belih, roze, ružičastih i crvenih vina; 5. Nedostaci, mane i kvarenje vina; 6.Senzorne percepcije i senzorno ocenjivanje vina. | |||
Sadržaj praktične nastave | 1. Određivanje količine šećera u širi; 2. Određivanje titrabilnog aciditeta šire i vina; 3. Određivanje količine alkohola u vinu ebulioskopom | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 0 | 2 | ||
Metode izvođenja nastave | 3 teorijska; 2 praktična | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 90 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari |