Навигација

О-КВ-20-ФУХР - Функционална својства хране

Спецификација предмета
НазивФункционална својства хране
АкронимО-КВ-20-ФУХР
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија конзервисања и врења
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања о функционалним (нутритивним и технолошким) својствима сировина биљног и анималног порекла, адитивима и другим помоћним сировинама за производњу хране.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент треба да буде способан да дефинише нутритивна и технолошка својства макро и микронутријената у сировинама.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПознавање сировина биљног и анималног порекла; Сензорна и нутритивна својства хране; Ризик по здравствену безбедност хране.
    Садржај практичне наставеИзрачунавање енергетске вредности сировина и готовог производа; Ензиматско и неензиматско потамњивање намирница; Реолошке карактеристике хране; Стабилност колоидних система.
    Литература
    1. Златковић, Б.П., Пауновић Д.М. (2021). Технолошка и функционална својства намирница. Универзитет у Београду-Пољопривредни факултет, Београд.
    2. Прибаш, В. (1999): Нутритивне особине хране, Tехнолошки факултет, Нови Сад;
    3. Тојагић, С., Миролов, М. (1998): Храна, значај и токови у организму. Матица српска, Нови Сад
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеТеоријска и интерактивна настава уз рачунске и лабораторијске вежбе. Сви студенти раде тест знања и разумевања.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит20
    Практична настава5Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари