Навигација

О-ХК-20-ОВОЋ - Опште воћарство

Спецификација предмета
НазивОпште воћарство
АкронимО-ХК-20-ОВОЋ
Студијски програмБиљна производња
МодулХортикултура
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о: односу воћака према климатским, едафским и орографским чиниоцима пољопривредног станишта, морфологији, расту и развоју воћака, биолошким основама родности, имунитета и исхране воћака, заснивању воћњака и неговању воћака (одржавања земљишта у воћњацима, наводњавање, ђубрење, непосредно неговање воћака и регулисање родности воћака)
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже вештину препознавања воћака, механизама управљања растом и развојем воћака, факторе који одређују родност воћака..Треба да зна да изврши критичку анализу погодности еколошких чинилаца пољопривредног станишта за организовање воћарске производње, да зна принципе заснивања нових воћњака и принципе правилне неге воћака.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеОднос воћака према климатским чиниоцима пољопривредног станишта; однос воћака према едафским чиниоцима пољопривредног станишта; однос воћака према орографији станишта; порекло, опште карактеристике и онтогенетски развој воћака; морфологија воћака; раст и развој воћака; биолошке основе родности воћака; биолошке основе исхране воћака; заснивање воћњака; нега воћака и берба воћа
      Садржај практичне наставеВежбе: Упознавање студената са еколошким чиниоцима пољопривредног станишта, класификацијом воћака, морфологијом, физиолошким принципима размножавања воћака, техником заснивања воћњака, операцијама резидбе у узгојном периоду и резидбе родних воћака.
      Литература
      1. Станковић, Д., Јовановић, М. (1990). Опште воћарство. ИРО „Грађевинска књига“. Београд
      2. Величковић, М. (2006). Биологија и екологија воћака. Пољопривредни факултет, Београд.
      3. Величковић, М. (2014). Опште воћарство. Пољопривредни факултет, Београд
      4. Радивојевић, Д., Марковић, Н. (2015). Воћарство и виноградарство. Универзитет у БеоградуПољопривредни факултет. Београд
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања15Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит60
      Пројекти
      Колоквијуми25
      Семинари