Navigacija

O-HK-20-OVOĆ - Opšte voćarstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Opšte voćarstvo
Akronim O-HK-20-OVOĆ
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Hortikultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o: odnosu voćaka prema klimatskim, edafskim i orografskim činiocima poljoprivrednog staništa, morfologiji, rastu i razvoju voćaka, biološkim osnovama rodnosti, imuniteta i ishrane voćaka, zasnivanju voćnjaka i negovanju voćaka (održavanja zemljišta u voćnjacima, navodnjavanje, đubrenje, neposredno negovanje voćaka i regulisanje rodnosti voćaka)
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže veštinu prepoznavanja voćaka, mehanizama upravljanja rastom i razvojem voćaka, faktore koji određuju rodnost voćaka..Treba da zna da izvrši kritičku analizu pogodnosti ekoloških činilaca poljoprivrednog staništa za organizovanje voćarske proizvodnje, da zna principe zasnivanja novih voćnjaka i principe pravilne nege voćaka.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Odnos voćaka prema klimatskim činiocima poljoprivrednog staništa; odnos voćaka prema edafskim činiocima poljoprivrednog staništa; odnos voćaka prema orografiji staništa; poreklo, opšte karakteristike i ontogenetski razvoj voćaka; morfologija voćaka; rast i razvoj voćaka; biološke osnove rodnosti voćaka; biološke osnove ishrane voćaka; zasnivanje voćnjaka; nega voćaka i berba voća
    Sadržaj praktične nastave Vežbe: Upoznavanje studenata sa ekološkim činiocima poljoprivrednog staništa, klasifikacijom voćaka, morfologijom, fiziološkim principima razmnožavanja voćaka, tehnikom zasnivanja voćnjaka, operacijama rezidbe u uzgojnom periodu i rezidbe rodnih voćaka.
    Literatura
    1. Stanković, D., Jovanović, M. (1990). Opšte voćarstvo. IRO „Građevinska knjiga“. Beograd
    2. Veličković, M. (2006). Biologija i ekologija voćaka. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    3. Veličković, M. (2014). Opšte voćarstvo. Poljoprivredni fakultet, Beograd
    4. Radivojević, D., Marković, N. (2015). Voćarstvo i vinogradarstvo. Univerzitet u BeograduPoljoprivredni fakultet. Beograd
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 15 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 25
    Seminari