Навигација

О-ВВ-20-БЕЛО - Биологија и екологија винове лозе

Спецификација предмета
НазивБиологија и екологија винове лозе
АкронимО-ВВ-20-БЕЛО
Студијски програмБиљна производња
МодулВоћарство и виноградарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа пружи студенту сазнања о распрострањености гајења винове лозе; познавању морфолошких и анатомских специфичности органа винове лозе, основних физиолошких процеса растења и развића винове лозе као и неопходних еколошких услова за гајење винове лозе; Упознавање са својствима лозних подлога, инретакција подлога окалемљена сорта и биолошким основама процеса калемљења и производње лозних садница.
    Исходи учења (стечена знања)Да правилно сагледава и разуме појаве и промене у току годишњег биолошког циклуса развића, да изврши правилну процену погодности гајења винове лозе у неком подручју и правилан избор најважнијих елемената система гајења на основу биолошких захтева сорте и анализе еколошких услова; Да врши правилан одабир подлоге.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеМорфологија и анатомија органа. Вегетативни и родни потенцијал чокота, процеси растења и развића бобице. Физиолошки процеси. Физиологија отпорности на мраз и сушу; годишњи циклус растења и развића. Биолошке карактеристике лозних подлога и адаптивна својства; Анатомско морфолошке промене у процесу калемљења; интеракција подлога - окалемљена сорта. Климатски чиниоци успешног гајења винове лозе.
    Садржај практичне наставеМорфологија и анатомија органа; Климатски показатељи; Процена измрзавања; Припрема резница за калемљење и процес калемљења.
    Литература
    1. Милосављевић, М. 2012. Биотехника винове лозе. Изд. NIK-PRESS.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    42
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом . У току наставе предвиђене су две провера знања тестовима а на крају наставе (вежби) предвиђено је полагање усменог испита.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања30Писмени испит0
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари