Navigacija

O-VV-20-BELO - Biologija i ekologija vinove loze

Specifikacija predmeta
Naziv Biologija i ekologija vinove loze
Akronim O-VV-20-BELO
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da pruži studentu saznanja o rasprostranjenosti gajenja vinove loze; poznavanju morfoloških i anatomskih specifičnosti organa vinove loze, osnovnih fizioloških procesa rastenja i razvića vinove loze kao i neophodnih ekoloških uslova za gajenje vinove loze; Upoznavanje sa svojstvima loznih podloga, inretakcija podloga okalemljena sorta i biološkim osnovama procesa kalemljenja i proizvodnje loznih sadnica.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Da pravilno sagledava i razume pojave i promene u toku godišnjeg biološkog ciklusa razvića, da izvrši pravilnu procenu pogodnosti gajenja vinove loze u nekom području i pravilan izbor najvažnijih elemenata sistema gajenja na osnovu bioloških zahteva sorte i analize ekoloških uslova; Da vrši pravilan odabir podloge.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Morfologija i anatomija organa. Vegetativni i rodni potencijal čokota, procesi rastenja i razvića bobice. Fiziološki procesi. Fiziologija otpornosti na mraz i sušu; godišnji ciklus rastenja i razvića. Biološke karakteristike loznih podloga i adaptivna svojstva; Anatomsko morfološke promene u procesu kalemljenja; interakcija podloga - okalemljena sorta. Klimatski činioci uspešnog gajenja vinove loze.
    Sadržaj praktične nastave Morfologija i anatomija organa; Klimatski pokazatelji; Procena izmrzavanja; Priprema reznica za kalemljenje i proces kalemljenja.
    Literatura
    1. Milosavljević, M. 2012. Biotehnika vinove loze. Izd. NIK-PRESS.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom . U toku nastave predviđene su dve provera znanja testovima a na kraju nastave (vežbi) predviđeno je polaganje usmenog ispita.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 30 Pismeni ispit 0
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari