Навигација

О-ФМ-20-СПР1 - Радна пракса

Спецификација предмета
НазивРадна пракса
АкронимО-ФМ-20-СПР1
Студијски програмФитомедицина
МодулФитомедицина
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ2.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање и развој креативних способности и практичних вештина у циљу употпуњавања теоријског знања и успостављање веза са практичним знањима и искуствима неопходним за обављање будућег посла. Упознавање студента са начинима дијагнозе и прогнозе појаве корова, биљних патогена и штеточина, методама процене ризика и штета. Упознавање са критеријумима за одабир мера за заштиту биља.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да стекне практична знања из основа заштите биља на отвореном пољу и у заштићеном простору, као и у комуналној хигијени. Студент треба да овлада вештинама које га оспособљавају за успешно извођење мера заштите биља и биљних производа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПреглед економски штетних и инвазивних коровских врста, прогноза појаве и процена штета по усевима и засадима. Преглед симптома и оштећења на биљкама. Дијагноза и прогноза биљних патогена (гљиве, бактерије, вируси).
    Садржај практичне наставеИдентификација и прогноза штеточина (инсекти, нематоде, гриње, глодари, пужеви, птице). Методологија процене ризика од настајања штета у односу на корове, патогене и штеточине. Избор превентивних и директних мера за заштиту усева укључујући и пестициде према спектру, начину деловања, каренци и фитотоксичности.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    006
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари