Navigacija

O-FM-20-SPR1 - Radna praksa

Specifikacija predmeta
Naziv Radna praksa
Akronim O-FM-20-SPR1
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 2.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje i razvoj kreativnih sposobnosti i praktičnih veština u cilju upotpunjavanja teorijskog znanja i uspostavljanje veza sa praktičnim znanjima i iskustvima neophodnim za obavljanje budućeg posla. Upoznavanje studenta sa načinima dijagnoze i prognoze pojave korova, biljnih patogena i štetočina, metodama procene rizika i šteta. Upoznavanje sa kriterijumima za odabir mera za zaštitu bilja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da stekne praktična znanja iz osnova zaštite bilja na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, kao i u komunalnoj higijeni. Student treba da ovlada veštinama koje ga osposobljavaju za uspešno izvođenje mera zaštite bilja i biljnih proizvoda.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pregled ekonomski štetnih i invazivnih korovskih vrsta, prognoza pojave i procena šteta po usevima i zasadima. Pregled simptoma i oštećenja na biljkama. Dijagnoza i prognoza biljnih patogena (gljive, bakterije, virusi).
    Sadržaj praktične nastave Identifikacija i prognoza štetočina (insekti, nematode, grinje, glodari, puževi, ptice). Metodologija procene rizika od nastajanja šteta u odnosu na korove, patogene i štetočine. Izbor preventivnih i direktnih mera za zaštitu useva uključujući i pesticide prema spektru, načinu delovanja, karenci i fitotoksičnosti.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    0 0 6
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari