Навигација

О-АЕ-20-ФРАЧ - Финансијско рачуноводство

Спецификација предмета
НазивФинансијско рачуноводство
АкронимО-АЕ-20-ФРАЧ
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаПохађање предавања и вежби и добијени потписи од стране професора и асистента.Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаОспособити студенте да разумеју логику двојног књиговодства, разликују битне рачуноводствене појмове, евидентирају пословне промене у складу са званичним контним оквиром, самостално припремају основне рачуноводствене извештаје и тумаче њихово значење.
    Исходи учења (стечена знања)Студент који успешно савлада овај предмет биће оспособљен да: - објасни разлику појмова активе, пасиве, расхода и прихода, - примени принцип двојног књижења у евидентирању пословних промена, - примени рачуноводствене технике и процедуре у складу са званичним контним оквиром, - утврди финансијски резултат, - саставља основни биланс стања и биланс успеха.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставе1. Улога и значај рачуноводства у пословању 2. Корисници рачуноводствених информација и рачуноводствена регулатива 3. Евидентирање пословних промена 4. Капитал и обавезе 5. Имовина 6. Расходи и приходи 7. Утврђивање резултата пословања, расподела добитка и покриће губитка 8. Основи анализе финансијских извештаја и савремених система мерења перформанси.
    Садржај практичне наставеАктивности на вежбама ће обухватити евидентирање пословних промена у складу са званичним контним оквиром и састављање финансијских извештаја, као и основе анализе финансијских извештаја релевантних предузећа у свету и Србији.
    Литература
    1. Закић Владимир (2014): Финансијско рачуноводство, Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    23
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе предвиђенa је провера знања путем колоквијума, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање писменог и усменог испита.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит20
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари