Navigacija

O-AE-20-FRAČ - Finansijsko računovodstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Finansijsko računovodstvo
Akronim O-AE-20-FRAČ
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Pohađanje predavanja i vežbi i dobijeni potpisi od strane profesora i asistenta. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Osposobiti studente da razumeju logiku dvojnog knjigovodstva, razlikuju bitne računovodstvene pojmove, evidentiraju poslovne promene u skladu sa zvaničnim kontnim okvirom, samostalno pripremaju osnovne računovodstvene izveštaje i tumače njihovo značenje.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student koji uspešno savlada ovaj predmet biće osposobljen da: - objasni razliku pojmova aktive, pasive, rashoda i prihoda, - primeni princip dvojnog knjiženja u evidentiranju poslovnih promena, - primeni računovodstvene tehnike i procedure u skladu sa zvaničnim kontnim okvirom, - utvrdi finansijski rezultat, - sastavlja osnovni bilans stanja i bilans uspeha.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Uloga i značaj računovodstva u poslovanju 2. Korisnici računovodstvenih informacija i računovodstvena regulativa 3. Evidentiranje poslovnih promena 4. Kapital i obaveze 5. Imovina 6. Rashodi i prihodi 7. Utvrđivanje rezultata poslovanja, raspodela dobitka i pokriće gubitka 8. Osnovi analize finansijskih izveštaja i savremenih sistema merenja performansi.
    Sadržaj praktične nastave Aktivnosti na vežbama će obuhvatiti evidentiranje poslovnih promena u skladu sa zvaničnim kontnim okvirom i sastavljanje finansijskih izveštaja, kao i osnove analize finansijskih izveštaja relevantnih preduzeća u svetu i Srbiji.
    Literatura
    1. Zakić Vladimir (2014): Finansijsko računovodstvo, Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 3
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave predviđena je provera znanja putem kolokvijuma, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje pismenog i usmenog ispita.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 20
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari