Навигација

О-АЕ-20-МВГ - Менаџмент производње воћа и грожђа

Спецификација предмета
НазивМенаџмент производње воћа и грожђа
АкронимО-АЕ-20-МВГ
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање: 1. знања из области које су значајне за производњу воћа и грожђа, о менаџменту расадничке производње. О заснивању и подизању засада и о редовној производњи воћа и грожђа; 2. вештина критичког мишљења о проблемима из области воћарске и виноградарске производње
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да развије вештину критичког мишљења о проблемима из области воћарске и виноградарске производње везаним за специфичности воћарско виноградарске производње, организационој структури ове производње и економској ефективности.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗначај производњи, Специфичности производње, Менаџмент расадничке производње, Организација заснивања и подизања засада воћака и винове лозе, Менаџмент редовне производње, Ризици и несигурност у воћарској и виноградарској производњи, Облици удруживања у воћарско виноградарској производњи, Управљање квалитетом у производњи ипреради воћа и грожђа, Анализа остварених резултата.
    Садржај практичне наставеМетодске јединице предвиђене планом биће обрађене на вежбама.
    Литература
    1. Милић Д., Калановић Булатовић Бранка, Вељковић Биљана (2013): Менаџмент и организација воћарско виноградарске производње, Универзитет у Крагујевцу, Агрономски факултет Чачак
    2. Милић Д., Калановић Булатовић Бранка, Трмчић Снежана(2009): Менаџмент производње воћа и грожђа, Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет.
    3. Литература о појединим воћним врстама и грожђу
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом примењује се у свим наставним поглављима предмета у одређеном обиму.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20