Navigacija

O-AE-20-MVG - Menadžment proizvodnje voća i grožđa

Specifikacija predmeta
Naziv Menadžment proizvodnje voća i grožđa
Akronim O-AE-20-MVG
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje: 1. znanja iz oblasti koje su značajne za proizvodnju voća i grožđa, o menadžmentu rasadničke proizvodnje. O zasnivanju i podizanju zasada i o redovnoj proizvodnji voća i grožđa; 2. veština kritičkog mišljenja o problemima iz oblasti voćarske i vinogradarske proizvodnje
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da razvije veštinu kritičkog mišljenja o problemima iz oblasti voćarske i vinogradarske proizvodnje vezanim za specifičnosti voćarsko vinogradarske proizvodnje, organizacionoj strukturi ove proizvodnje i ekonomskoj efektivnosti.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj proizvodnji, Specifičnosti proizvodnje, Menadžment rasadničke proizvodnje, Organizacija zasnivanja i podizanja zasada voćaka i vinove loze, Menadžment redovne proizvodnje, Rizici i nesigurnost u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji, Oblici udruživanja u voćarsko vinogradarskoj proizvodnji, Upravljanje kvalitetom u proizvodnji ipreradi voća i grožđa, Analiza ostvarenih rezultata.
    Sadržaj praktične nastave Metodske jedinice predviđene planom biće obrađene na vežbama.
    Literatura
    1. Milić D., Kalanović Bulatović Branka, Veljković Biljana (2013): Menadžment i organizacija voćarsko vinogradarske proizvodnje, Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet Čačak
    2. Milić D., Kalanović Bulatović Branka, Trmčić Snežana(2009): Menadžment proizvodnje voća i grožđa, Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet.
    3. Literatura o pojedinim voćnim vrstama i grožđu
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom primenjuje se u svim nastavnim poglavljima predmeta u određenom obimu.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20