О-ЗО-20-МИКР - Микробиологија
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Микробиологија | |||
| Акроним | О-ЗО-20-МИКР | |||
| Студијски програм | Зоотехника | |||
| Модул | ||||
| Тип студија | основне академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 4.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | Нема услова | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања/разумевања микроорганизама значајних за област сточарске производње, специфичних области везаних за улогу микроорганизама у производњи млека, меса, рибе, јаја и сточне хране. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | На крају модула студент треба да покаже: разумевање карактеристика група бактерија значајних за област сточарске производње; да сагледа улогу микроорганизама у производњи млека, меса, јаја, рибе и сточне хране; да врши микробиолошку контролу у производњи млека, меса, јаја, рибе и сточне хране и примени принципе санитације,. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Морфологија, физиологија и екологија микроорганизама; Систематика и генетика микроорганизама; Микробиолошке трансформације органских једињења; Микроорганизми у производњи млека, меса, јаја, риба; Микроорганизми у производњи сточне хране; Улога микроорганизама у варењу сточне хране; Микробиолошка контрола сточне хране; Основни принципи санитације; Законска регулатива. | |||
| Садржај практичне наставе | Теоријску наставу прати извођење практичних лабораторијских вежби у наведеним областима: познавање основне микробиолошке технике посматрања микроорганизама, издвајање и гајење микроорганизама, упознавање са најважнијим врстама које имају практичну примену у сточарској производњи. | |||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 2 | 1 | |||
| Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз класична предавања, лабораторијске вежбе и методе интерактивне наставе. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 20 | |
| Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 20 | |||
| Семинари | 10 | |||
