O-ZO-20-MIKR - Mikrobiologija
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Mikrobiologija | |||
Akronim | O-ZO-20-MIKR | |||
Studijski program | Zootehnika | |||
Modul | ||||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 4.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Nema uslova | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja/razumevanja mikroorganizama značajnih za oblast stočarske proizvodnje, specifičnih oblasti vezanih za ulogu mikroorganizama u proizvodnji mleka, mesa, ribe, jaja i stočne hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Na kraju modula student treba da pokaže: razumevanje karakteristika grupa bakterija značajnih za oblast stočarske proizvodnje; da sagleda ulogu mikroorganizama u proizvodnji mleka, mesa, jaja, ribe i stočne hrane; da vrši mikrobiološku kontrolu u proizvodnji mleka, mesa, jaja, ribe i stočne hrane i primeni principe sanitacije,. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Morfologija, fiziologija i ekologija mikroorganizama; Sistematika i genetika mikroorganizama; Mikrobiološke transformacije organskih jedinjenja; Mikroorganizmi u proizvodnji mleka, mesa, jaja, riba; Mikroorganizmi u proizvodnji stočne hrane; Uloga mikroorganizama u varenju stočne hrane; Mikrobiološka kontrola stočne hrane; Osnovni principi sanitacije; Zakonska regulativa. | |||
Sadržaj praktične nastave | Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u navedenim oblastima: poznavanje osnovne mikrobiološke tehnike posmatranja mikroorganizama, izdvajanje i gajenje mikroorganizama, upoznavanje sa najvažnijim vrstama koje imaju praktičnu primenu u stočarskoj proizvodnji. | |||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | |||
Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja, laboratorijske vežbe i metode interaktivne nastave. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 10 |