Навигација

О-АЕ-20-МЕЛ - Мелиорације земљишта

Спецификација предмета
НазивМелиорације земљишта
АкронимО-АЕ-20-МЕЛ
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаРазумевање значаја и утицаја мелиорација земљишта на производњу хране, повећање вредности земљишта. Упознавање са начинима и методама поправљања водно-ваздушних особина земљишта, начине одводњавања и наводњавања, узроке појаве ерозије на пољопривредним земљиштима и начине његове заштите, управљање ризицима. Инвестиционих улагања, оперативни трошкове и трошкове одржавања мелироационих система.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже вештину повезивања теоријског знања са избором начина и метода поправљања земљишта, одводњавања, наводњавања и заштите земљишта од ерозије; да сагледа повећање вредности земљишта, да познаје делове система за наводњавање и одводњавање, век трајања за потребе израде инвестиционо-техничке документације, da израчуна оперативне трошкове у мелиорацијама.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗначај мелиорација земљишта. Однос земљиште-биљка-атмосфера. Системи за одводњавање и наводњавање земљишта. Квалитет воде за наводњавање. Заштита пољопривредног земљишта од ерозије. Инвестиције у изградњи , одржавању и коришћењу мелиорационих система (цене кошења, измуљивања, одржавања објеката и насипа, и цена сирове воде, цена воде за наводњавање, ризици, исплативост).
    Садржај практичне наставеТрајност мелиорационих система. Одређивање времена изградње мелиоационих система по фазама ради повећања економичности. Предмер радова значајних за инвестиционе пројекте одводњавња, наводњавања и антиерозионих објеката. Елементи који утичу на одређивање цене воде за наводњавање, на одређивање трошкова за рад системима за наводњавање, одводњавање и одржавање насипа. Теренска настава.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеПредавања: излагање градива, рачунске вежбе и провера разумевања градива кроз дискусију са студентима, примена компјутереске технике.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања0Писмени испит60
    Практична настава20Усмени испит0
    Пројекти0
    Колоквијуми20
    Семинари0