Navigacija

O-AE-20-MEL - Melioracije zemljišta

Specifikacija predmeta
Naziv Melioracije zemljišta
Akronim O-AE-20-MEL
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanje značaja i uticaja melioracija zemljišta na proizvodnju hrane, povećanje vrednosti zemljišta. Upoznavanje sa načinima i metodama popravljanja vodno-vazdušnih osobina zemljišta, načine odvodnjavanja i navodnjavanja, uzroke pojave erozije na poljoprivrednim zemljištima i načine njegove zaštite, upravljanje rizicima. Investicionih ulaganja, operativni troškove i troškove održavanja meliroacionih sistema.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže veštinu povezivanja teorijskog znanja sa izborom načina i metoda popravljanja zemljišta, odvodnjavanja, navodnjavanja i zaštite zemljišta od erozije; da sagleda povećanje vrednosti zemljišta, da poznaje delove sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, vek trajanja za potrebe izrade investiciono-tehničke dokumentacije, da izračuna operativne troškove u melioracijama.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj melioracija zemljišta. Odnos zemljište-biljka-atmosfera. Sistemi za odvodnjavanje i navodnjavanje zemljišta. Kvalitet vode za navodnjavanje. Zaštita poljoprivrednog zemljišta od erozije. Investicije u izgradnji , održavanju i korišćenju melioracionih sistema (cene košenja, izmuljivanja, održavanja objekata i nasipa, i cena sirove vode, cena vode za navodnjavanje, rizici, isplativost).
    Sadržaj praktične nastave Trajnost melioracionih sistema. Određivanje vremena izgradnje melioacionih sistema po fazama radi povećanja ekonomičnosti. Predmer radova značajnih za investicione projekte odvodnjavnja, navodnjavanja i antierozionih objekata. Elementi koji utiču na određivanje cene vode za navodnjavanje, na određivanje troškova za rad sistemima za navodnjavanje, odvodnjavanje i održavanje nasipa. Terenska nastava.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja: izlaganje gradiva, računske vežbe i provera razumevanja gradiva kroz diskusiju sa studentima, primena kompjutereske tehnike.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 0 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 0
    Projekti 0
    Kolokvijumi 20
    Seminari 0