Навигација

М-ПИ-14-ФМАХ - Физичке методе анализе хране

Спецификација предмета
НазивФизичке методе анализе хране
АкронимМ-ПИ-14-ФМАХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтуденти треба да разумеју различите физичке карактеристике прехрамбених производа, посебно реолошка и текстурална својства, микроструктуру и термофизичка својства, овладају са методама анализа физичких карактеристика прехрамбених производа.
    Исходи учења (стечена знања)Дефинише и објасни физичке карактеристике различитих прехрамбених производа, примени методе и тумачи резултате анализе различитих физичких карактеристика прехрамбених производа – реолошка мерења, мерења текстуралних својстава, испитивање микроструктуре
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеРеологија, реолошка својства материјала. Вискоеластичност прехрамбених производа. Методе и уређаји за одређивање реолошких својстава прехрамебних производа. Текстурална својства прехрамбених производа. Уређај и алати за мерење текстуралних својстава прехрамбених производа. Термофизичка својства хране, методе одређивања. Микроструктура прехрамбених производа и методе анализе.
    Садржај практичне наставе
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    50
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава20Усмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30