М-ПИ-14-ФМАХ - Физичке методе анализе хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Физичке методе анализе хране | |||
| Акроним | М-ПИ-14-ФМАХ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Прехрамбени инжењеринг | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
| Циљеви изучавања предмета | Студенти треба да разумеју различите физичке карактеристике прехрамбених производа, посебно реолошка и текстурална својства, микроструктуру и термофизичка својства, овладају са методама анализа физичких карактеристика прехрамбених производа. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Дефинише и објасни физичке карактеристике различитих прехрамбених производа, примени методе и тумачи резултате анализе различитих физичких карактеристика прехрамбених производа – реолошка мерења, мерења текстуралних својстава, испитивање микроструктуре | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Реологија, реолошка својства материјала. Вискоеластичност прехрамбених производа. Методе и уређаји за одређивање реолошких својстава прехрамебних производа. Текстурална својства прехрамбених производа. Уређај и алати за мерење текстуралних својстава прехрамбених производа. Термофизичка својства хране, методе одређивања. Микроструктура прехрамбених производа и методе анализе. | |||
| Садржај практичне наставе | ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 5 | 0 | |||
| Методе извођења наставе | ||||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | |||
| Практична настава | 20 | Усмени испит | 50 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 30 | |||
