Navigacija

M-PI-14-FMAH - Fizičke metode analize hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Fizičke metode analize hrane
Akronim M-PI-14-FMAH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Studenti treba da razumeju različite fizičke karakteristike prehrambenih proizvoda, posebno reološka i teksturalna svojstva, mikrostrukturu i termofizička svojstva, ovladaju sa metodama analiza fizičkih karakteristika prehrambenih proizvoda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Definiše i objasni fizičke karakteristike različitih prehrambenih proizvoda, primeni metode i tumači rezultate analize različitih fizičkih karakteristika prehrambenih proizvoda – reološka merenja, merenja teksturalnih svojstava, ispitivanje mikrostrukture
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Reologija, reološka svojstva materijala. Viskoelastičnost prehrambenih proizvoda. Metode i uređaji za određivanje reoloških svojstava prehramebnih proizvoda. Teksturalna svojstva prehrambenih proizvoda. Uređaj i alati za merenje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda. Termofizička svojstva hrane, metode određivanja. Mikrostruktura prehrambenih proizvoda i metode analize.
    Sadržaj praktične nastave
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30