М-ХХ-14-РЕГБ - Регулатива безбедности, квалитета и животне средине у прехрамбеној индустрији
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Регулатива безбедности, квалитета и животне средине у прехрамбеној индустрији | |||
Акроним | М-ХХ-14-РЕГБ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Хемија и биохемија хране | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Циљ овог предмета је да се студенти упознају са законском регулативом Републике Србије и Европске Уније из области безбедности хране, квалитета и животне средине у области производње хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Након положеног испита студенти би требало да буду оспособљени да: Познају и анализирају најбитније законске одредбе којима се регулише безбедност и квалитет хране у Републици Србији и Европској Унији. Познају и анализирају најбитније законске одредбе којима се регулише заштита животне средине, применљива на прехрамбену технологију. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Студентима ће бити објашњен начин регулисања безбедности и квалитета хране у односу на историјске и актуелне факторе који одређују безбедност и квалитет хране, појмови и релевантне институције. Биће упознати са вертикалном и хоризонталном регулативом која уређује област безбедности и квалитета хране у РС и ЕУ. Посебно ће бити објашњени поступци битни за усклађивање закона РС са законима ЕУ. | |||
Садржај практичне наставе | Кроз тимски рад – за изабрани производ/технологију, студент(и) ће саставити листу усаглашености са законима из области безбедности и квалитета и заштите животне средине коју дати производ мора да испуни да би могао да се пласира/извезе на тржиште Европске Уније. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
5 | 3 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом одржаће се у свим областима у различитим односима. Студент се током целог семестра оцењује, а предвиђен је један семинарски рад и колоквијум. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 60 | |
Практична настава | 5 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 10 | |||
Семинари | 20 |