Navigacija

M-HH-14-REGB - Regulativa bezbednosti, kvaliteta i životne sredine u prehrambenoj industriji

Specifikacija predmeta
Naziv Regulativa bezbednosti, kvaliteta i životne sredine u prehrambenoj industriji
Akronim M-HH-14-REGB
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Hemija i biohemija hrane
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj ovog predmeta je da se studenti upoznaju sa zakonskom regulativom Republike Srbije i Evropske Unije iz oblasti bezbednosti hrane, kvaliteta i životne sredine u oblasti proizvodnje hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon položenog ispita studenti bi trebalo da budu osposobljeni da: Poznaju i analiziraju najbitnije zakonske odredbe kojima se reguliše bezbednost i kvalitet hrane u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji. Poznaju i analiziraju najbitnije zakonske odredbe kojima se reguliše zaštita životne sredine, primenljiva na prehrambenu tehnologiju.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Studentima će biti objašnjen način regulisanja bezbednosti i kvaliteta hrane u odnosu na istorijske i aktuelne faktore koji određuju bezbednost i kvalitet hrane, pojmovi i relevantne institucije. Biće upoznati sa vertikalnom i horizontalnom regulativom koja uređuje oblast bezbednosti i kvaliteta hrane u RS i EU. Posebno će biti objašnjeni postupci bitni za usklađivanje zakona RS sa zakonima EU.
    Sadržaj praktične nastave Kroz timski rad – za izabrani proizvod/tehnologiju, student(i) će sastaviti listu usaglašenosti sa zakonima iz oblasti bezbednosti i kvaliteta i zaštite životne sredine koju dati proizvod mora da ispuni da bi mogao da se plasira/izveze na tržište Evropske Unije.
    Literatura
    1. Materijali (prezentacije) sa predavanja. Zakoni Republike Srbije i Evropske Unije
    2. Szajkowska (2012): Regulating food law. Risk analysis and the precautionary principle as general principles of EU food law, WUR
    3. N. D. Fortin (2009). Food Regulation: Law, Science, Policy, and Practice. Wiley and Sons
    4. P. A. Curtis (2005). Guide to Food Laws and Regulations. Wiley-Blackwell
    5. J. L. Summers, E. J. Campbell (2007). Food Labeling Compliance Review, 4th Edition
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 3
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom održaće se u svim oblastima u različitim odnosima. Student se tokom celog semestra ocenjuje, a predviđen je jedan seminarski rad i kolokvijum.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 20