M-HH-14-REGB - Regulativa bezbednosti, kvaliteta i životne sredine u prehrambenoj industriji
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Regulativa bezbednosti, kvaliteta i životne sredine u prehrambenoj industriji | |||
Akronim | M-HH-14-REGB | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Hemija i biohemija hrane | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj ovog predmeta je da se studenti upoznaju sa zakonskom regulativom Republike Srbije i Evropske Unije iz oblasti bezbednosti hrane, kvaliteta i životne sredine u oblasti proizvodnje hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon položenog ispita studenti bi trebalo da budu osposobljeni da: Poznaju i analiziraju najbitnije zakonske odredbe kojima se reguliše bezbednost i kvalitet hrane u Republici Srbiji i Evropskoj Uniji. Poznaju i analiziraju najbitnije zakonske odredbe kojima se reguliše zaštita životne sredine, primenljiva na prehrambenu tehnologiju. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Studentima će biti objašnjen način regulisanja bezbednosti i kvaliteta hrane u odnosu na istorijske i aktuelne faktore koji određuju bezbednost i kvalitet hrane, pojmovi i relevantne institucije. Biće upoznati sa vertikalnom i horizontalnom regulativom koja uređuje oblast bezbednosti i kvaliteta hrane u RS i EU. Posebno će biti objašnjeni postupci bitni za usklađivanje zakona RS sa zakonima EU. | |||
Sadržaj praktične nastave | Kroz timski rad – za izabrani proizvod/tehnologiju, student(i) će sastaviti listu usaglašenosti sa zakonima iz oblasti bezbednosti i kvaliteta i zaštite životne sredine koju dati proizvod mora da ispuni da bi mogao da se plasira/izveze na tržište Evropske Unije. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 3 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom održaće se u svim oblastima u različitim odnosima. Student se tokom celog semestra ocenjuje, a predviđen je jedan seminarski rad i kolokvijum. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 60 | |
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 20 |