Навигација

М-ОП-14-ПКС - Прописи, контрола и сертификација у органској пољопривреди

Спецификација предмета
НазивПрописи, контрола и сертификација у органској пољопривреди
АкронимМ-ОП-14-ПКС
Студијски програмПољопривреда
МодулОрганска пољопривреда
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет омогућава студенту стицање знања из области сертификације у органској пољопривреди и стицање способности одабира и примене одговарајућих стандарда/прописа.
      Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса студент ће бити способан да: дефинише термине који се односе на сертификацију у органској пољопривреди; детаљно опише елементе процеса сертификације; разуме значај организације и документовања производње у складу са применљивим стандардима, односно прописима; користи доступне изворе који се односе на организације којe учествују у креирању прописа.
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПојам и значај сертификације у органској пољопривреди; компоненте сертификационог процеса; органски прописи (стандарди), закон и правилник Републике Србије, регулатива ЕУ и други прописи; уговори којима су регулисане обавезе произвођача и организације за контролу и сертификацију; инспекција (контрола), издавање сертификата; обележавање органских производа.
      Садржај практичне наставеАнализа обележавањa органских производа доступних на домаћем тржшту; контролне/сертификационе организације овлашћене за контролу/сертификацију према домаћим прописима, регулативи ЕУ и другим прописима.
      Литература
      1. Закон о органској производњи („Сл. гл. РС“, бр. 30/2010 и бр.17/2019 - др. закон)
      2. Marz, U., Kalentić, Stefanović, E., Simić, I. (2014). Organska poljoprivreda u Srbiji 2014. GIZ i Serbia organica, Beograd
      3. Лазаревић, Ј., Фотирић, М. (2005). Сертификација и инспекција у органској пољопривредној производњи. У: Д. Ковачевић, С. Ољача (Ур.), Органска пољопривредна производња. Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд;, стр.303-322.
      4. Лазић, Б., Бабовић, Ј. (2008). Органска пољопривреда I и II. Институт за ратарство и повртарство, Нови Сад
      5. Pravilnik o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Sl. glasnik RS”, br. 95/20, 24/21)
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставеПредавања и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом и самосталним и групним истраживачким радом студената примењиваће се у одговарајућем обиму за целокупан садржај предмета.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања10Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит70
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари20