М-ПИ-14-МДУВ - Принципи модификације дуванских производа
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Принципи модификације дуванских производа | |||
| Акроним | М-ПИ-14-МДУВ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Прехрамбени инжењеринг | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Циљ предмета је да студентима омогући да стекну знања о: савременим технолошким поступцима искоришћавања свих делова дуванске биљке и технолошких операција у обради дувана и изради цигарета; метода којима се може утицати на количину и састав дима цигарете и дима у околини, типова и врста адитива за различите производе од дувана и принципа њиховог деловања. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | По завршетку курса, студенти треба да буду у стању да разумеју и објасне: појам употребне вредности дувана; све савремене технолошке поступке израде производа од дувана; методе и начине којима се може утицати на количину и састав дуванског и дима у околини; сензорна својства производа од дувана; примене савремене аналитичке методе контроле квалитета сировина и финалних производа. | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Употребна вредност дувана; Хемија листа дувана; Завршна обрада дувана; Цигарета; Технолошке основе производње цигарета; Савремени принципи израде цигарета; Дим цигарете и принципи модификације дима; Биоактивне компоненте дуванског дима и дима у околини; Амбијентални дим; Водена лула; Утицај елемената мешавине на формирање компонената дима водене луле; Сензорна својства производа од дувана. | |||
| Садржај практичне наставе | Симулирање процеса у производњи производа од дувана који се користе за уживање; увод у самостално проучавање литературе, савремене аналитичке методе контроле квалитета сировина и финалних производа. | |||
| Литература | ||||
| 
 | ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови | 
| 5 | 0 | |||
| Методе извођења наставе | Интерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 0 | |
| Практична настава | 10 | Усмени испит | 50 | |
| Пројекти | 0 | |||
| Колоквијуми | 0 | |||
| Семинари | 30 | |||
