Навигација

М-ПИ-14-МДУВ - Принципи модификације дуванских производа

Спецификација предмета
НазивПринципи модификације дуванских производа
АкронимМ-ПИ-14-МДУВ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЦиљ предмета је да студентима омогући да стекну знања о: савременим технолошким поступцима искоришћавања свих делова дуванске биљке и технолошких операција у обради дувана и изради цигарета; метода којима се може утицати на количину и састав дима цигарете и дима у околини, типова и врста адитива за различите производе од дувана и принципа њиховог деловања.
    Исходи учења (стечена знања)По завршетку курса, студенти треба да буду у стању да разумеју и објасне: појам употребне вредности дувана; све савремене технолошке поступке израде производа од дувана; методе и начине којима се може утицати на количину и састав дуванског и дима у околини; сензорна својства производа од дувана; примене савремене аналитичке методе контроле квалитета сировина и финалних производа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУпотребна вредност дувана; Хемија листа дувана; Завршна обрада дувана; Цигарета; Технолошке основе производње цигарета; Савремени принципи израде цигарета; Дим цигарете и принципи модификације дима; Биоактивне компоненте дуванског дима и дима у околини; Амбијентални дим; Водена лула; Утицај елемената мешавине на формирање компонената дима водене луле; Сензорна својства производа од дувана.
    Садржај практичне наставеСимулирање процеса у производњи производа од дувана који се користе за уживање; увод у самостално проучавање литературе, савремене аналитичке методе контроле квалитета сировина и финалних производа.
    Литература
    1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti: The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
    2. Belitz, H.D., Grosch, W., Schieberle, P: Food Chemistry, Springer – Vertay, Heilderberg, 3 rd revised edition, 2009.
    3. Del Davis, Mark T. Nielsen: Tobacco - Production, Chemistry and Technology, book, 1999.
    4. Wynder, E.L. and Hoffmann, D.: Tobacco and Tobacco Smoke, Academic Press INC., London, 1983.
    5. Tobacco Encyclopedia, Tobacco Journal Internacional Mainz, Germany, 2000.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    50
    Методе извођења наставеИнтерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит0
    Практична настава10Усмени испит50
    Пројекти0
    Колоквијуми0
    Семинари30