M-PI-14-MDUV - Principi modifikacije duvanskih proizvoda
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Principi modifikacije duvanskih proizvoda | |||
| Akronim | M-PI-14-MDUV | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Prehrambeni inženjering | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studentima omogući da steknu znanja o: savremenim tehnološkim postupcima iskorišćavanja svih delova duvanske biljke i tehnoloških operacija u obradi duvana i izradi cigareta; metoda kojima se može uticati na količinu i sastav dima cigarete i dima u okolini, tipova i vrsta aditiva za različite proizvode od duvana i principa njihovog delovanja. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne: pojam upotrebne vrednosti duvana; sve savremene tehnološke postupke izrade proizvoda od duvana; metode i načine kojima se može uticati na količinu i sastav duvanskog i dima u okolini; senzorna svojstva proizvoda od duvana; primene savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Upotrebna vrednost duvana; Hemija lista duvana; Završna obrada duvana; Cigareta; Tehnološke osnove proizvodnje cigareta; Savremeni principi izrade cigareta; Dim cigarete i principi modifikacije dima; Bioaktivne komponente duvanskog dima i dima u okolini; Ambijentalni dim; Vodena lula; Uticaj elemenata mešavine na formiranje komponenata dima vodene lule; Senzorna svojstva proizvoda od duvana. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Simuliranje procesa u proizvodnji proizvoda od duvana koji se koriste za uživanje; uvod u samostalno proučavanje literature, savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 5 | 0 | |||
| Metode izvođenja nastave | Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije, korišćenjem kolaborativne, i kooperativne metode aktivnog učenja. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 0 | |
| Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 50 | |
| Projekti | 0 | |||
| Kolokvijumi | 0 | |||
| Seminari | 30 | |||
