Навигација

М-ОП-14-ОПВ - Органска производња воћа

Спецификација предмета
НазивОрганска производња воћа
АкронимМ-ОП-14-ОПВ
Студијски програмПољопривреда
МодулОрганска пољопривреда
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о основним агрономским аспектима технологије производње воћа по органским принципима и о биолошким крактеристика врста и сорти воћака.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање захтева врсти и сорти воћака према климатским и едафским условима, познавање значаја агротехничких мера у оптимизацији услова пољопривредног станишта у условима органске производње, примене метода ефикасног учења, тимског рада, критичког мишљења и евалуације наставе и исхода учења.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПредмет је подељен на следећа поглавља која обухватају: избор врсти и сорти воћака погодних за органску производњу; агротехничке мере: одржавање земљишта, ђубрење, наводњавање у органској воћарској производњи; помотехничке мере: резидба, заштита у органском воћњаку; органска производња у заштићеном простору, берба, паковање и чување у органској производњи воћа; прерада органски добијеног воћа.
    Садржај практичне наставеНа вежбама из органске производње воћа изучаваће се следљивост производње, етикетирање; поређење нутритивног састава органски и конвенционално произведеног воћа, органска производња pro и contra. На крају семестра предвиђа се једна теренска вежба, и израда семинарског рада.
    Литература
    1. • Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer, G. and Meister, H. (2003): Organic Fruit Growing. CABI publishing, Wallingford, Oxon OX10 8DE, UK
    2. • Vincent, C., Goettel M. S., Lazarovits, G. (eds). 2007. BIOLOGICAL CONTROL A Global Perspective. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK.
    3. • Koul, O., Cuperus G. W. (eds). 2007. Ecologically Based Integrated Pest Management. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    4. • Givens, D. I., Baxter, S., Minihane A. M., Shaw, E. (eds). 2008. HEALTH BENEFITS OF ORGANIC FOOD: Effects of the Environment. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    5. • Lockeretz, W. 2007. ORGANIC FARMING, An International History. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеТеоријска и практична настава у комбинацији са интерактивном наставом ће се држати у свим областима. У току наставе су предвиђене две провере знања тестовима, а на крају практичне наставе (вежби) предвиђено је полагање два колоквијума.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти10
    Колоквијуми20
    Семинари20