Navigacija

M-OP-14-OPV - Organska proizvodnja voća

Specifikacija predmeta
Naziv Organska proizvodnja voća
Akronim M-OP-14-OPV
Studijski program Poljoprivreda
Modul Organska poljoprivreda
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o osnovnim agronomskim aspektima tehnologije proizvodnje voća po organskim principima i o biološkim krakteristika vrsta i sorti voćaka.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje zahteva vrsti i sorti voćaka prema klimatskim i edafskim uslovima, poznavanje značaja agrotehničkih mera u optimizaciji uslova poljoprivrednog staništa u uslovima organske proizvodnje, primene metoda efikasnog učenja, timskog rada, kritičkog mišljenja i evaluacije nastave i ishoda učenja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na sledeća poglavlja koja obuhvataju: izbor vrsti i sorti voćaka pogodnih za organsku proizvodnju; agrotehničke mere: održavanje zemljišta, đubrenje, navodnjavanje u organskoj voćarskoj proizvodnji; pomotehničke mere: rezidba, zaštita u organskom voćnjaku; organska proizvodnja u zaštićenom prostoru, berba, pakovanje i čuvanje u organskoj proizvodnji voća; prerada organski dobijenog voća.
    Sadržaj praktične nastave Na vežbama iz organske proizvodnje voća izučavaće se sledljivost proizvodnje, etiketiranje; poređenje nutritivnog sastava organski i konvencionalno proizvedenog voća, organska proizvodnja pro i contra. Na kraju semestra predviđa se jedna terenska vežba, i izrada seminarskog rada.
    Literatura
    1. • Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer, G. and Meister, H. (2003): Organic Fruit Growing. CABI publishing, Wallingford, Oxon OX10 8DE, UK
    2. • Vincent, C., Goettel M. S., Lazarovits, G. (eds). 2007. BIOLOGICAL CONTROL A Global Perspective. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK.
    3. • Koul, O., Cuperus G. W. (eds). 2007. Ecologically Based Integrated Pest Management. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    4. • Givens, D. I., Baxter, S., Minihane A. M., Shaw, E. (eds). 2008. HEALTH BENEFITS OF ORGANIC FOOD: Effects of the Environment. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    5. • Lockeretz, W. 2007. ORGANIC FARMING, An International History. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje dva kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti 10
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20