Навигација

М-МА-14-ОУПР - Одрживо управљање природним ресурсима Србије

Спецификација предмета
НазивОдрживо управљање природним ресурсима Србије
АкронимМ-МА-14-ОУПР
Студијски програмАгроекономија
МодулМенаџмент у агробизнису
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа студент спозна стварност одрживог управљања расположивим природним ресурсима у Србији, развојем и факторима који га одређују. Да сложене и специфичне проблеме управљања и коришћења природних ресурса истражује у контексту националне стратегије одрживог развоја, те да га упозна са институцијама и регулативом о заштити природних ресурса.
    Исходи учења (стечена знања)Стицање а) знања о теорији одрживог управљања природним ресурсима; анализе природнг капитала и проблема заштите животне средине; примена одговарајућих метода вредновања природних ресурса. б) вештина самосталног управљања природним ресурсима и проблема загађења животне редине; Инплементација националне и међународне регулативе о заштити животне средине у Србији.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЕкономски и еколошки значај природних ресурса; Стање и квалитет природних ресурса у Србији; Социолошки, економси и еколошки приступ природним ресурсима; Национални ресурси у међународном окружењу; Монополи природних ресурса; Ресурси: инфраструктура и демографија; Загађење, деконтаминација и одрживи метод коришћења природних ресурса у Србији.
    Садржај практичне наставеИзлагање и дскусија семинарских радова студената са конкретним темама из области а) анализе добрих и лосих пракси. б) студије случајева конфликата интереса везаних за искоришћавање природних ресурса в) понашања и социјалне одговорности мениџера у компанијама које се баве експлоатацијом природних ресурса.
    Литература
    1. Пешић, Р. (2012): Економика животне средине и природних ресурса, Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, Завод за уџбенике, Београд.
    2. Џонатан, Харис (2009): Економика животне средине и природних ресурса, Датастатус, Београд.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања: Еx cathedra излагања и интерактивна комуникација са студенатима ради провере усвојеног знања. Вежбе: Интерактивна комуникација студената са асистентом и међусобно, израда семинарских радова и задатака на задату тему.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми30
    Семинари10