Navigacija

M-MA-14-OUPR - Održivo upravljanje prirodnim resursima Srbije

Specifikacija predmeta
Naziv Održivo upravljanje prirodnim resursima Srbije
Akronim M-MA-14-OUPR
Studijski program Agroekonomija
Modul Menadžment u agrobiznisu
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da student spozna stvarnost održivog upravljanja raspoloživim prirodnim resursima u Srbiji, razvojem i faktorima koji ga određuju. Da složene i specifične probleme upravljanja i korišćenja prirodnih resursa istražuje u kontekstu nacionalne strategije održivog razvoja, te da ga upozna sa institucijama i regulativom o zaštiti prirodnih resursa.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje a) znanja o teoriji održivog upravljanja prirodnim resursima; analize prirodng kapitala i problema zaštite životne sredine; primena odgovarajućih metoda vrednovanja prirodnih resursa. b) veština samostalnog upravljanja prirodnim resursima i problema zagađenja životne redine; Inplementacija nacionalne i međunarodne regulative o zaštiti životne sredine u Srbiji.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Ekonomski i ekološki značaj prirodnih resursa; Stanje i kvalitet prirodnih resursa u Srbiji; Sociološki, ekonomsi i ekološki pristup prirodnim resursima; Nacionalni resursi u međunarodnom okruženju; Monopoli prirodnih resursa; Resursi: infrastruktura i demografija; Zagađenje, dekontaminacija i održivi metod korišćenja prirodnih resursa u Srbiji.
    Sadržaj praktične nastave Izlaganje i dskusija seminarskih radova studenata sa konkretnim temama iz oblasti a) analize dobrih i losih praksi. b) studije slučajeva konflikata interesa vezanih za iskorišćavanje prirodnih resursa v) ponašanja i socijalne odgovornosti menidžera u kompanijama koje se bave eksploatacijom prirodnih resursa.
    Literatura
    1. Pešić, R. (2012): Ekonomika životne sredine i prirodnih resursa, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Zavod za udžbenike, Beograd.
    2. Džonatan, Haris (2009): Ekonomika životne sredine i prirodnih resursa, Datastatus, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja: Ex cathedra izlaganja i interaktivna komunikacija sa studenatima radi provere usvojenog znanja. Vežbe: Interaktivna komunikacija studenata sa asistentom i međusobno, izrada seminarskih radova i zadataka na zadatu temu.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 10