М-УБ-14-НМУК - Напредне методе управљања квалитетом у производњи хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Напредне методе управљања квалитетом у производњи хране | |||
Акроним | М-УБ-14-НМУК | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом хране | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Нема | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Да омогући студенти да се упознају са напредним методама управљања кваклитетом у производњи хране кроз практичне примере иквантитативни и квалитативни приступ организовања тих метода и техника у прехрамбеној индустрији. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Након положеног испита студенти би требало да буду оспособљени да: (i) aнализира проблеме квалитета у процесима производње хране; (ii) утврди методе и технике које су потребне да се унапреде процеси производње хране; (iii) примени напредне методе и технике у циљу побољшања процеса производње хране. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | У оквиру блока предавања анализирају се две групе напредних техника побољшања и то: технике управљања контролом квалитета и технике управљања квалитетом производних процеса. Студенти се упознају са: улогом статистике у контроли квалитета; различитим врстама контролних карата; анализом мерног система; индикаторима процеса; контекстом управљања квалитетом и ризицима квалитета у производњи хране. | |||
Садржај практичне наставе | Вежбе су организовање да студенти обраде једну од тема са предавања у виду семинарског рада. | |||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
5 | 3 | |||
Методе извођења наставе | Усмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће дидактичке опреме; интерактивна метода; консултације - директне и електронским путем. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 30 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 40 |