Навигација

М-ЗА-14-ЗСРП - Заштита животне средине у ратарству и повртарству

Спецификација предмета
НазивЗаштита животне средине у ратарству и повртарству
АкронимМ-ЗА-14-ЗСРП
Студијски програмЗаштита животне средине у пољопривреди
МодулЗаштита животне средине у пољопривреди
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаЗнања/разумевања из области функционисања система земљорадње у области ратарства и повртарства, од конвенционалних преко рационалних (LEISA), до система гајења заснованих на принципима органске пољопривреде и њиховог утицаја на загађење животне средине.
    Исходи учења (стечена знања)На крају предмета студент треба да покаже темељно познавање и разумевање еколошких проблема који се јављају у животној средини у виду загађења као последица гајења усева у ратарству и повртарству. На крају предмета студент треба да буде оспособљен за: за критичку анализу, процену и синтезу нових и сложених идеја у области технологије гајења усева у ратарству и повртарству.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеТипови пољопривреде у свету. Конвенционални, конзервацијски и органски системи. Загађења у пољопривреди. Утицаји на животну средину. Климатске промене и утицај на пољопривреду. Биодиверзитет. ГМО. Значај модификације агротехничких мера у сваком од постојећих система гајења. Значај контроле корова у свим системима. Пољопривреда заснована на начелима добре пољопривредне праксе.
    Садржај практичне наставеИз сваког поглавља везаног теоријску наставу биће организоване одговарајуће практичне радионице и вежбе. Студијски истраживачки рад биће организован индивидуално, а обухватиће израду и писање семинарских и стручних радова везаних за предмет.
    Литература
    1. Душан Ковачевић (2011): Заштита животне средине у ратарству и повртарству. Монографија Пољопривредни факултет. Земун. Душан Ковачевић (2003): Опште ратарство. Уџбеник. Пољопривредни факултет. Земун. IFOAM Training Manual on Organic Agriculture in the Tropics.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеПредавања у комбинацији са интерактивном наставом, семинари, консултације и менторски рад са студентима.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари30