Navigacija

M-ZA-14-ZSRP - Zaštita životne sredine u ratarstvu i povrtarstvu

Specifikacija predmeta
Naziv Zaštita životne sredine u ratarstvu i povrtarstvu
Akronim M-ZA-14-ZSRP
Studijski program Zaštita životne sredine u poljoprivredi
Modul Zaštita životne sredine u poljoprivredi
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Znanja/razumevanja iz oblasti funkcionisanja sistema zemljoradnje u oblasti ratarstva i povrtarstva, od konvencionalnih preko racionalnih (LEISA), do sistema gajenja zasnovanih na principima organske poljoprivrede i njihovog uticaja na zagađenje životne sredine.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da pokaže temeljno poznavanje i razumevanje ekoloških problema koji se javljaju u životnoj sredini u vidu zagađenja kao posledica gajenja useva u ratarstvu i povrtarstvu. Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za: za kritičku analizu, procenu i sintezu novih i složenih ideja u oblasti tehnologije gajenja useva u ratarstvu i povrtarstvu.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Tipovi poljoprivrede u svetu. Konvencionalni, konzervacijski i organski sistemi. Zagađenja u poljoprivredi. Uticaji na životnu sredinu. Klimatske promene i uticaj na poljoprivredu. Biodiverzitet. GMO. Značaj modifikacije agrotehničkih mera u svakom od postojećih sistema gajenja. Značaj kontrole korova u svim sistemima. Poljoprivreda zasnovana na načelima dobre poljoprivredne prakse.
    Sadržaj praktične nastave Iz svakog poglavlja vezanog teorijsku nastavu biće organizovane odgovarajuće praktične radionice i vežbe. Studijski istraživački rad biće organizovan individualno, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskih i stručnih radova vezanih za predmet.
    Literatura
    1. Dušan Kovačević (2011): Zaštita životne sredine u ratarstvu i povrtarstvu. Monografija Poljoprivredni fakultet. Zemun. Dušan Kovačević (2003): Opšte ratarstvo. Udžbenik. Poljoprivredni fakultet. Zemun. IFOAM Training Manual on Organic Agriculture in the Tropics.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, seminari, konsultacije i mentorski rad sa studentima.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 30