М-ОП-14-ЗБО - Заштита биља у органској производњи
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Заштита биља у органској производњи | |||
Акроним | М-ОП-14-ЗБО | |||
Студијски програм | Пољопривреда | |||
Модул | Органска пољопривреда | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Без услова | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту: стицање знања о штеточинама и болестима у органској производњи ратарских и повртарских култура, о начинима спровођења мера заштите и о употреби дозвољених и препоручених средстава; као и упознавање са регулативом и прописима Европске уније и наше земље. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Од студента се очекује да покаже познавање: најзначајнијих инсеката, гриња, нематода, гљива, бактерија, вируса, фитоплазми који се могу јавити у органској биљној производњи; биоеколошких карактеристика најзначајнијих штеточина и болести, прогнозе појаве, мониторинга и избора превентивних и директних мера борбе. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Увод, Основни принципи заштите биља у органској производњи; Регулатива и прописи Европске уније и наше земље; Најзначајније штеточине и болести у органској биљној производњи, Мониторинг и прогноза појаве штеточина и болести; Заштита у органској производњи ратарских култура; Заштита у органској призводњи поврћа; Заштита ускладиштених органски произведених биљних производа. | |||
Садржај практичне наставе | Из свих поглавља предавања предвиђене су вежбе и истраживачки рад на терену и у лабораторији. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Предавања у комбинацији са интерактивном наставом ће се примењивати у свим наставним поглављима. Обавезан је један семинарски рад из поглавља Заштита у органској производњи ратарских култура или Заштита у органској призводњи поврћа. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | 40 | ||
Практична настава | Усмени испит | |||
Пројекти | 20 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 40 |