Navigacija

M-OP-14-ZBO - Zaštita bilja u organskoj proizvodnji

Specifikacija predmeta
Naziv Zaštita bilja u organskoj proizvodnji
Akronim M-OP-14-ZBO
Studijski program Poljoprivreda
Modul Organska poljoprivreda
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Bez uslova Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu: sticanje znanja o štetočinama i bolestima u organskoj proizvodnji ratarskih i povrtarskih kultura, o načinima sprovođenja mera zaštite i o upotrebi dozvoljenih i preporučenih sredstava; kao i upoznavanje sa regulativom i propisima Evropske unije i naše zemlje.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Od studenta se očekuje da pokaže poznavanje: najznačajnijih insekata, grinja, nematoda, gljiva, bakterija, virusa, fitoplazmi koji se mogu javiti u organskoj biljnoj proizvodnji; bioekoloških karakteristika najznačajnijih štetočina i bolesti, prognoze pojave, monitoringa i izbora preventivnih i direktnih mera borbe.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod, Osnovni principi zaštite bilja u organskoj proizvodnji; Regulativa i propisi Evropske unije i naše zemlje; Najznačajnije štetočine i bolesti u organskoj biljnoj proizvodnji, Monitoring i prognoza pojave štetočina i bolesti; Zaštita u organskoj proizvodnji ratarskih kultura; Zaštita u organskoj prizvodnji povrća; Zaštita uskladištenih organski proizvedenih biljnih proizvoda.
    Sadržaj praktične nastave Iz svih poglavlja predavanja predviđene su vežbe i istraživački rad na terenu i u laboratoriji.
    Literatura
    1. Coldwel, B., Rosen, E. B., Sideman, E., Shelton, A. M., Smart, C. D. (2006): Resource Guide for Organic Insect and Disease Management. Cornell University New York State Agricultural Experiment Station, pp. 1-169.
    2. Naučni radovi publikovani u referentnim časopisima
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se primenjivati u svim nastavnim poglavljima. Obavezan je jedan seminarski rad iz poglavlja Zaštita u organskoj proizvodnji ratarskih kultura ili Zaštita u organskoj prizvodnji povrća.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 40
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti 20
    Kolokvijumi
    Seminari 40