М-ХК-14-БВГ - Биолошке основе чувања воћа и грожђа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Биолошке основе чувања воћа и грожђа | |||
Акроним | М-ХК-14-БВГ | |||
Студијски програм | Пољопривреда | |||
Модул | Хортикултура | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања о значају одређивања оптималног рока бербе за чување воћа и грожђа, технике бербе, класирања и паковање плода воћа и грођа. Предмет треба да упозна студенете са основним болестима које се јављају током складиштења. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да покаже познавање вештина коришћења различитих метода за одређивање степена зрелости плода, коришћења различитих објеката за чување воћа и грожђаТакође студент треба да на правилан начин изврши припрему плодова зкладиштење воћа применом адекватне техничке опреме. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Утицај биотичких и абиотичких фактора на бербу воћа и грожђатранспирација, дисање и дозревање плодова; услови и објекти за чување воћа: технологија чувања плодова воћа и грожђа, промене плодова у току чувања, патолошке промене плодова воћа и грожђа после бербе и у току чувања: проузроковачи, услови настанка оболења, симптоматологија, дијагноза и мере контроле. | |||
Садржај практичне наставе | Одређивање времена и начина бербе; Оцена квалитета воћа и грожђау току чувања. | |||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 50 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 20 |