Навигација

М-ХК-14-БВГ - Биолошке основе чувања воћа и грожђа

Спецификација предмета
НазивБиолошке основе чувања воћа и грожђа
АкронимМ-ХК-14-БВГ
Студијски програмПољопривреда
МодулХортикултура
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања о значају одређивања оптималног рока бербе за чување воћа и грожђа, технике бербе, класирања и паковање плода воћа и грођа. Предмет треба да упозна студенете са основним болестима које се јављају током складиштења.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да покаже познавање вештина коришћења различитих метода за одређивање степена зрелости плода, коришћења различитих објеката за чување воћа и грожђаТакође студент треба да на правилан начин изврши припрему плодова зкладиштење воћа применом адекватне техничке опреме.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУтицај биотичких и абиотичких фактора на бербу воћа и грожђатранспирација, дисање и дозревање плодова; услови и објекти за чување воћа: технологија чувања плодова воћа и грожђа, промене плодова у току чувања, патолошке промене плодова воћа и грожђа после бербе и у току чувања: проузроковачи, услови настанка оболења, симптоматологија, дијагноза и мере контроле.
    Садржај практичне наставеОдређивање времена и начина бербе; Оцена квалитета воћа и грожђау току чувања.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит50
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари20