Navigacija

M-HK-14-BVG - Biološke osnove čuvanja voća i grožđa

Specifikacija predmeta
Naziv Biološke osnove čuvanja voća i grožđa
Akronim M-HK-14-BVG
Studijski program Poljoprivreda
Modul Hortikultura
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o značaju određivanja optimalnog roka berbe za čuvanje voća i grožđa, tehnike berbe, klasiranja i pakovanje ploda voća i grođa. Predmet treba da upozna studenete sa osnovnim bolestima koje se javljaju tokom skladištenja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje veština korišćenja različitih metoda za određivanje stepena zrelosti ploda, korišćenja različitih objekata za čuvanje voća i grožđaTakođe student treba da na pravilan način izvrši pripremu plodova zkladištenje voća primenom adekvatne tehničke opreme.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uticaj biotičkih i abiotičkih faktora na berbu voća i grožđatranspiracija, disanje i dozrevanje plodova; uslovi i objekti za čuvanje voća: tehnologija čuvanja plodova voća i grožđa, promene plodova u toku čuvanja, patološke promene plodova voća i grožđa posle berbe i u toku čuvanja: prouzrokovači, uslovi nastanka obolenja, simptomatologija, dijagnoza i mere kontrole.
    Sadržaj praktične nastave Određivanje vremena i načina berbe; Ocena kvaliteta voća i grožđau toku čuvanja.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20