Навигација

М-УБ-14-АРИЗ - Анализа ризика безбедности хране

Спецификација предмета
НазивАнализа ризика безбедности хране
АкронимМ-УБ-14-АРИЗ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом хране
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ8.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање теоријских и практичних знања у циљу оспособљавања за вршење и тумачење процеса анализе ризика у безбедности хране. У смислу овог предмета, формална анализа ризика је процес који се састоји од процене ризика, управљање ризиком и комуникација ризика и који чини основу модерног законодавства у безбедности хране. Управљање ризиком и комуникација ризика ће бити најзначајнији део овог предмета.
    Исходи учења (стечена знања)После наставе, практичних вежби и положеног испита, студенти ће: поседовати теоријска и практична знања из свих компоненти процеса анализе ризика, бити оспособљени да примене напредне алате за Монте Карло симулације у процени изложености потрошача опасностима за безбедност хране, моћи да доносе одлуке о контроли опасности и буду у стању да адекватно и сврсисходно комуницирају резултате процене.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПажња је усмерена на процену различитих хемијских и биолошких опасности. Настава ће се често позивати на детаље специфичних опасности (суштинске носиоце ризика), који се обрађују у оквиру предмета Опасности безбедности хране.
    Садржај практичне наставеСимулација управљања и комуникације ризика на основу објављених резултата процене ризика. Рад на принципима и упутствима дефинсаним у мрежи КОМНЕТ. Нови приступи уместо "What If" сценарија, процес анализе ризика, опције за управљање ризиком, евалуација изабраних опција з ауправљање ризиком, регистри ризика. Писање извештаја о извршеној анализи ризика.
    Литература
    1. Luning P.A., Marcelis W.J. 2009. Food Quality management. A techno-managerial approach. Wageningen Press. 323 p
    2. Schaffner, D.W. (2008). Microbial Risk Analysis Of Foods. ASM Press, Washington DC, USA
    3. Luning P.A., Devlieghere, F., Verhé, R.. 2006. Safety in the agri-food chain. Wageningen Press, 684 p
    4. Smillie L and Blissett A. (2010). A model for developing risk communication strategy. Risk Res 13(1):115-134
    5. OECD Guidance document on Risk Communication for Chemical Risk Management, OECD 2002
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    53
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз интерактивна предавања и вежбе. Предвиђен је и један колоквијум, усмена презентација студената, семинарски рад и писане вежбе. Присуство предавањима и вежбама је обавезно.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит60
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари10