Navigacija

M-UB-14-ARIZ - Analiza rizika bezbednosti hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Analiza rizika bezbednosti hrane
Akronim M-UB-14-ARIZ
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje teorijskih i praktičnih znanja u cilju osposobljavanja za vršenje i tumačenje procesa analize rizika u bezbednosti hrane. U smislu ovog predmeta, formalna analiza rizika je proces koji se sastoji od procene rizika, upravljanje rizikom i komunikacija rizika i koji čini osnovu modernog zakonodavstva u bezbednosti hrane. Upravljanje rizikom i komunikacija rizika će biti najznačajniji deo ovog predmeta.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Posle nastave, praktičnih vežbi i položenog ispita, studenti će: posedovati teorijska i praktična znanja iz svih komponenti procesa analize rizika, biti osposobljeni da primene napredne alate za Monte Karlo simulacije u proceni izloženosti potrošača opasnostima za bezbednost hrane, moći da donose odluke o kontroli opasnosti i budu u stanju da adekvatno i svrsishodno komuniciraju rezultate procene.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pažnja je usmerena na procenu različitih hemijskih i bioloških opasnosti. Nastava će se često pozivati na detalje specifičnih opasnosti (suštinske nosioce rizika), koji se obrađuju u okviru predmeta Opasnosti bezbednosti hrane.
    Sadržaj praktične nastave Simulacija upravljanja i komunikacije rizika na osnovu objavljenih rezultata procene rizika. Rad na principima i uputstvima definsanim u mreži KOMNET. Novi pristupi umesto "What If" scenarija, proces analize rizika, opcije za upravljanje rizikom, evaluacija izabranih opcija z aupravljanje rizikom, registri rizika. Pisanje izveštaja o izvršenoj analizi rizika.
    Literatura
    1. Luning P.A., Marcelis W.J. 2009. Food Quality management. A techno-managerial approach. Wageningen Press. 323 p
    2. Schaffner, D.W. (2008). Microbial Risk Analysis Of Foods. ASM Press, Washington DC, USA
    3. Luning P.A., Devlieghere, F., Verhé, R.. 2006. Safety in the agri-food chain. Wageningen Press, 684 p
    4. Smillie L and Blissett A. (2010). A model for developing risk communication strategy. Risk Res 13(1):115-134
    5. OECD Guidance document on Risk Communication for Chemical Risk Management, OECD 2002
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 3
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz interaktivna predavanja i vežbe. Predviđen je i jedan kolokvijum, usmena prezentacija studenata, seminarski rad i pisane vežbe. Prisustvo predavanjima i vežbama je obavezno.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 10