Навигација

О-УБ-14-ТПК - Технике побољшања квалитета

Спецификација предмета
НазивТехнике побољшања квалитета
АкронимО-УБ-14-ТПК
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаНемаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање теоријског и практичног знања о примени различитих метода и техника у квантитативном и квалитативном приступу организовања појединих мера за управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране.
    Исходи учења (стечена знања)Након положеног испита студенти би требало да буду оспособљени да: (i) разумеју и препознају технике и методе побољшања квалитета које постоје; (ii) правилно примењују алате и технике побољшања безбедности и квалитета хране; (iii) планирају, организују и управљају безбедношћу и квалитетом у производњи хране у оквиру стратегије успешног пословања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОбрађују се следеће тематске целине: седам Ишикавиних алата квалитета; појам и врсте трошкова квалитета; Тагучијева једначина квалитета; алати квалитета који покривају решавање проблема, јапански модел побољшања квалитета (каизен) и концепт смањења расипања; "Lean manufacturing"; управљање перформансама; концепти побољшања безбедности и квалитета хране.
    Садржај практичне наставеПрактична настава се реализује кроз вежбе које су организоване да прате предавања тако да се на вежбама студенти уче практичној примени изабраних седам (7) основних алата квалитета као природни наставак теоријске експликације истих током предавања.
    Литература
    1. Ђекић Илија (2010): Методе побољшања система управљања безбедношћу и квалитетом у производњи хране, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеУсмено излагање и визуелна презентација уз коришћење одговарајуће дидактичке опреме; интерактивна настава; консултације - директне и електронским путем.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми10
    Семинари20