Навигација

О-МХ-14-СП - Санитација погона

Спецификација предмета
НазивСанитација погона
АкронимО-МХ-14-СП
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаДа пружи студенту основне појмове и принципе санитације прехрамбених погона и да омогући логичко повезивање теоријских основа и практичне примене средстава за санитацију.
    Исходи учења (стечена знања)Стицање знања из области извора контаминације и санитације погона прехрамбене индустрије; способност примене и испитивање активности средстава за прање, дезинфекцију и личну хигијену; контрола дератизације; оспособљеност за коришћење литературе и других информација за побољшање нивоа знања; тимски рад; критичко и креативно мишљење; презентација стечених знања и процена одвијања наставног процеса.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеОсновни принципи санитације, основни извори контаминације у прехрамбеној индустрији, хигијена запослених, средства за прање и санитацију и начини деловања, особине површина које долазе у контакт са храном, биофилмови и њихово уклањање, значај воде за санитацију, контрола штеточина, значај распореда опреме у погону за примену правилне санитације, значај правилног струјања ваздуха.
    Садржај практичне наставеОдређивање јачине средстава за санитацију, практично одређивање микробиолошке контаминације у погонима за производњу прехрамбених производа, праћење ефикасности примене појединих средстава за санитацију.
    Литература
    1. Principles of Food Sanitation
    2. Food Plant Sanitation: Design, Maintenance, and Good Manufacturing Practices
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеКласична настава, лабораторијске вежбе, методе интерактивне наставе, кооперативне у групама студената и тимске наставе, као и коришћење платформе за електронско учење.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична настава5Усмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари5