O-MH-14-SP - Sanitacija pogona
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Sanitacija pogona | |||
| Akronim | O-MH-14-SP | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Mikrobiologija hrane | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Da pruži studentu osnovne pojmove i principe sanitacije prehrambenih pogona i da omogući logičko povezivanje teorijskih osnova i praktične primene sredstava za sanitaciju. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Sticanje znanja iz oblasti izvora kontaminacije i sanitacije pogona prehrambene industrije; sposobnost primene i ispitivanje aktivnosti sredstava za pranje, dezinfekciju i ličnu higijenu; kontrola deratizacije; osposobljenost za korišćenje literature i drugih informacija za poboljšanje nivoa znanja; timski rad; kritičko i kreativno mišljenje; prezentacija stečenih znanja i procena odvijanja nastavnog procesa. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Osnovni principi sanitacije, osnovni izvori kontaminacije u prehrambenoj industriji, higijena zaposlenih, sredstva za pranje i sanitaciju i načini delovanja, osobine površina koje dolaze u kontakt sa hranom, biofilmovi i njihovo uklanjanje, značaj vode za sanitaciju, kontrola štetočina, značaj rasporeda opreme u pogonu za primenu pravilne sanitacije, značaj pravilnog strujanja vazduha. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Određivanje jačine sredstava za sanitaciju, praktično određivanje mikrobiološke kontaminacije u pogonima za proizvodnju prehrambenih proizvoda, praćenje efikasnosti primene pojedinih sredstava za sanitaciju. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 2 | |||
| Metode izvođenja nastave | Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 70 | |
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | 5 | |||
