О-УБ-14-РИЗХ - Процена ризика безбедности хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Процена ризика безбедности хране | |||
Акроним | О-УБ-14-РИЗХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | За излазак на испит услов је положен предмет Опасности за безбедност хране. | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Стицање теоријских и практичних знања у циљу оспособљавања за вршење и тумачење процеса анализе ризика у безбедности хране. У смислу овог предмета, формална анализа ризика је процес који се састоји од процене ризика, управљање ризиком и комуникација ризика и који чини основу модерног законодавства у безбедности хране. Управљање ризиком и комуникација ризика ће бити најзначајнији део овог предмета. | |||
Исходи учења (стечена знања) | После наставе, практичних вежби и положеног испита, студенти ће: поседовати теоријска и практична знања из свих компоненти процеса анализе ризика, бити оспособљени да примене напредне алате за Монте Карло симулације у процени изложености потрошача, моћи да доносе одлуке о контроли опасности на нивоу произвођача хране и на нивоу државе и буду у стању да комуницирају резултате процене ризика. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Пажња је усмерена на процену ризика различитих хемијских и биолошких опасности. Настава ће се често позивати на детаље специфичних опасности (суштинске носиоце ризика), који се обрађују у оквиру предмета Опасности безбедности хране. | |||
Садржај практичне наставе | А. Практична настава се реализује кроз тзв ”студије случаја” у оквиру којих ће студенти вршити процену ризика кроз следеће кораке: 1. Сакупљање значајних података за идентификацију опасности;2. Сакупљање значајних података за карактеризацију опасности; 3. Сакупљање значајних података за процену изложености; 4. Вршење карактеризације ризика. Б. Разматраће се технике и општи принципи узорковања. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз интерактивна предавања и вежбе. Предвиђен је и један колоквијум, орална презентација студената, семинарски рад и писане вежбе. Присуство предавањима и вежбама је обавезно. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | 60 | |
Практична настава | 5 | Усмени испит | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 10 |