Navigacija

O-UB-14-RIZH - Procena rizika bezbednosti hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Procena rizika bezbednosti hrane
Akronim O-UB-14-RIZH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Za izlazak na ispit uslov je položen predmet Opasnosti za bezbednost hrane. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje teorijskih i praktičnih znanja u cilju osposobljavanja za vršenje i tumačenje procesa analize rizika u bezbednosti hrane. U smislu ovog predmeta, formalna analiza rizika je proces koji se sastoji od procene rizika, upravljanje rizikom i komunikacija rizika i koji čini osnovu modernog zakonodavstva u bezbednosti hrane. Upravljanje rizikom i komunikacija rizika će biti najznačajniji deo ovog predmeta.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Posle nastave, praktičnih vežbi i položenog ispita, studenti će: posedovati teorijska i praktična znanja iz svih komponenti procesa analize rizika, biti osposobljeni da primene napredne alate za Monte Karlo simulacije u proceni izloženosti potrošača, moći da donose odluke o kontroli opasnosti na nivou proizvođača hrane i na nivou države i budu u stanju da komuniciraju rezultate procene rizika.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Pažnja je usmerena na procenu rizika različitih hemijskih i bioloških opasnosti. Nastava će se često pozivati na detalje specifičnih opasnosti (suštinske nosioce rizika), koji se obrađuju u okviru predmeta Opasnosti bezbednosti hrane.
    Sadržaj praktične nastave A. Praktična nastava se realizuje kroz tzv ”studije slučaja” u okviru kojih će studenti vršiti procenu rizika kroz sledeće korake: 1. Sakupljanje značajnih podataka za identifikaciju opasnosti;2. Sakupljanje značajnih podataka za karakterizaciju opasnosti; 3. Sakupljanje značajnih podataka za procenu izloženosti; 4. Vršenje karakterizacije rizika. B. Razmatraće se tehnike i opšti principi uzorkovanja.
    Literatura
    1. Luning P.A., Marcelis W.J. 2009. Food Quality management. A techno-managerial approach. Wageningen Press. 323 p
    2. Schaffner, D.W. (2008). Microbial Risk Analysis Of Foods. ASM Press, Washington DC, USA, Luning P.A.
    3. Devlieghere, F., Verhé, R.. 2006. Safety in the agri-food chain. Wageningen Press, 684 p
    4. Vose D. 2000. Risk analysis; a quantitative guide. Wiley.418 p
    5. Löfstedt, R.E. (2003). Science Communication and the Swedish Acrylamide Alarm. J Health Comm, 8, 5, 407 – 432
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz interaktivna predavanja i vežbe. Predviđen je i jedan kolokvijum, oralna prezentacija studenata, seminarski rad i pisane vežbe. Prisustvo predavanjima i vežbama je obavezno.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 60
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 10