Навигација

О-МХ-14-ОТМЛ - Основи технологије млека

Спецификација предмета
НазивОснови технологије млека
АкронимО-МХ-14-ОТМЛ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања о класификацији и својствима производа од млека, технолошком поступку производње термички обрађених млека, ферментисаних млечних производа, сиришно коагулишућих, кисело коагулишућих и топљених сирева, маслаца и кајмака; вештина израде ферментисаних млечних производа, вршења анализа и тумачење резултата параметара квалитета сирева; тумачења регулативе у области, презентовања знања.
    Исходи учења (стечена знања)Дефинишетехнолошке поступке производње и својства различитих производа од млека; Разуме факторе који утичу на коагулацију млека; Сагледа разлике између група сиришно коагулишућих сирева и начине класификације; Разуме и објасни промене током зрења сирева; Примени методе и тумачи резултате анализа квалитета одабраних врста производа од млека и разуме прописе; презентује стечена знања
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКласификација производа од млека, Термички обрађена млека, Ферментисани производи од млека, Производња и зрење сирева, Топљени сиреви, Маслац, Кајмак
    Садржај практичне наставеПроизводња и испитивање својстава одабраног ферментисаног млечног производа; Анализа утицаја различитих фактора на сиришну коагулацију млека; Производња и испитивање састава одабраних врста сирева; Презентовање семинарских радова са резултатима добијеним при лабораторијским вежбама
    Литература
    1. • Миочиновић, Ј. Основе технологије млека, скрипта, Пољопривредни факултет, Универзистет у Београду. • Пуђа, П. (2009): Технологија млека I. Сирарство - Општи део, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду. • Миочиновић, Ј., (2015): Практикум „Технологија млека I“, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеТеоријска настава; Лабораторијске вежбе; Производња ферментисаних производа или сирева у погону за прераду млека; Презентовање семинарских радова
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит60
    Пројекти30
    Колоквијуми
    Семинари