Navigacija

O-MH-14-OTML - Osnovi tehnologije mleka

Specifikacija predmeta
Naziv Osnovi tehnologije mleka
Akronim O-MH-14-OTML
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o klasifikaciji i svojstvima proizvoda od mleka, tehnološkom postupku proizvodnje termički obrađenih mleka, fermentisanih mlečnih proizvoda, sirišno koagulišućih, kiselo koagulišućih i topljenih sireva, maslaca i kajmaka; veština izrade fermentisanih mlečnih proizvoda, vršenja analiza i tumačenje rezultata parametara kvaliteta sireva; tumačenja regulative u oblasti, prezentovanja znanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Definišetehnološke postupke proizvodnje i svojstva različitih proizvoda od mleka; Razume faktore koji utiču na koagulaciju mleka; Sagleda razlike između grupa sirišno koagulišućih sireva i načine klasifikacije; Razume i objasni promene tokom zrenja sireva; Primeni metode i tumači rezultate analiza kvaliteta odabranih vrsta proizvoda od mleka i razume propise; prezentuje stečena znanja
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Klasifikacija proizvoda od mleka, Termički obrađena mleka, Fermentisani proizvodi od mleka, Proizvodnja i zrenje sireva, Topljeni sirevi, Maslac, Kajmak
    Sadržaj praktične nastave Proizvodnja i ispitivanje svojstava odabranog fermentisanog mlečnog proizvoda; Analiza uticaja različitih faktora na sirišnu koagulaciju mleka; Proizvodnja i ispitivanje sastava odabranih vrsta sireva; Prezentovanje seminarskih radova sa rezultatima dobijenim pri laboratorijskim vežbama
    Literatura
    1. • Miočinović, J. Osnove tehnologije mleka, skripta, Poljoprivredni fakultet, Univerzistet u Beogradu. • Puđa, P. (2009): Tehnologija mleka I. Sirarstvo - Opšti deo, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu. • Miočinović, J., (2015): Praktikum „Tehnologija mleka I“, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava; Laboratorijske vežbe; Proizvodnja fermentisanih proizvoda ili sireva u pogonu za preradu mleka; Prezentovanje seminarskih radova
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti 30
    Kolokvijumi
    Seminari