О-АЕ-14-ЕПИ - Економика прехрамбене индустрије
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Економика прехрамбене индустрије | |||
Акроним | О-АЕ-14-ЕПИ | |||
Студијски програм | Агроекономија | |||
Модул | ||||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту: стицање теоријских знања о улози прехрамбене индустрије у привредном и прехрамбеном систему; као и доприносу задовољавању прехрамбених потреба људи; стицање знања о еволуцији и факторима развоја и размештаја прехрамбене индустрије; упознавање са капацитетима и обележјима појединих грана прехрамбене индустрије и утицајем мера економске политике на њен развој. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Од студента се очекује: способност да обрачуна и вештина да интерпретира релевантне макроекономске индикаторе места прехрамбене индустрије у привредној структури; разумевање веза у производно-прехрамбеном систему; познавање фактора развоја и размештаја прехрамбене индустрије; способност да сагледа значај мера економске политике за развој прехрамбене индустрије и познавање обележја њених грана.. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Прехрамбена индустрија и привредни развој; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Фактори развоја прехрамбене индустрије; Фактори размештаја прехрамбене индустрије; Организационо-производни облици прехрамбене индустрије; Економска политика и развој прехрамбене индустрије; Развој и економски положај прехрамбене индустрије у националној економији. | |||
Садржај практичне наставе | Обрачун и интерпретација релевантних индикатора. Коришћење статистичких база. Израда семинарских радова у следећим наставним поглављима: Место прехрамбене индустрије у привредном развоју; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Капацитети и производња у појединим гранама прехрамбене индустрије. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Теоријска и практична (вежбе) настава у комбинацији са интерактивном наставом. Израда семинарских радова. Провера знања тестом. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 45 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 30 | |||
Семинари | 20 |