Навигација

О-АЕ-14-ЕПИ - Економика прехрамбене индустрије

Спецификација предмета
НазивЕкономика прехрамбене индустрије
АкронимО-АЕ-14-ЕПИ
Студијски програмАгроекономија
Модул
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
      Условљност другим предметима-Облик условљености
      Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту: стицање теоријских знања о улози прехрамбене индустрије у привредном и прехрамбеном систему; као и доприносу задовољавању прехрамбених потреба људи; стицање знања о еволуцији и факторима развоја и размештаја прехрамбене индустрије; упознавање са капацитетима и обележјима појединих грана прехрамбене индустрије и утицајем мера економске политике на њен развој.
      Исходи учења (стечена знања)Од студента се очекује: способност да обрачуна и вештина да интерпретира релевантне макроекономске индикаторе места прехрамбене индустрије у привредној структури; разумевање веза у производно-прехрамбеном систему; познавање фактора развоја и размештаја прехрамбене индустрије; способност да сагледа значај мера економске политике за развој прехрамбене индустрије и познавање обележја њених грана..
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеПрехрамбена индустрија и привредни развој; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Фактори развоја прехрамбене индустрије; Фактори размештаја прехрамбене индустрије; Организационо-производни облици прехрамбене индустрије; Економска политика и развој прехрамбене индустрије; Развој и економски положај прехрамбене индустрије у националној економији.
      Садржај практичне наставеОбрачун и интерпретација релевантних индикатора. Коришћење статистичких база. Израда семинарских радова у следећим наставним поглављима: Место прехрамбене индустрије у привредном развоју; Прехрамбена индустрија у функцији задовољавања прехрамбених потреба људи; Капацитети и производња у појединим гранама прехрамбене индустрије.
      Литература
      1. Вајић И. (1989): Економика прехрамбене индустрије. Информатор. Загреб.
      2. Савић Љ. (2009): Економика индустрије. Економски факултет. Београд.
      3. Милановић М. (2002): Прехрамбена индустрија СР Југославије. ДАЕЈ и ИЕП. Београд.
      4. Божић Драгица (2005): Квалитет исхране становништва Европске уније и Србије. ДАЕС. Београд.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      32
      Методе извођења наставеТеоријска и практична (вежбе) настава у комбинацији са интерактивном наставом. Израда семинарских радова. Провера знања тестом.
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања5Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит45
      Пројекти
      Колоквијуми30
      Семинари20