Нове сорте воћака
Кајсија
Кајсија
Ружа
Ружа је селекција кајсије Пољопривредног факултета из Београда. Настала је као спонтани сејанац непознатих родитеља. Призната је за нову сорту 2014. године. Селекционари су Тихомир Николић, Милица Фотирић Акшић, Дејан Ђуровић и Драган Милатовић.
Сазрева у првој половини јула, око 5–7 дана после сорте Мађарска најбоља. Цвета касно, један дан после Мађарске најбоље. Самооплодна је сорта. Добре је родности. Даје веће приносе од сорте Мађарска најбоља.
Плод је крупан (просечна маса око 60 g), овалног облика. Основна боја покожице је наранџаста, а са сунчане стране је прекривена допунском интензивно црвеном бојом, која је једнолично распоређена. Месо је наранџасте боје, врло чврсто, сочно. Одликује се високим садржајем растворљиве суве материје (више од 16%). Укус је слатко-накисео, хармоничан, са јако израженом аромом. Коштица је релативно мала, а њено учешће у маси плода је 4,8%. Лако се одваја од меса. Језгра је слатког укуса.
Плодови су добре транспортабилности и имају добру складишну способност. Могу се чувати дуже од месец дана у обичној хладњачи. Погодни су за потрошњу у свежем стању, као и за разне видове прераде. Због добрих производних особина ова сорта се доста гаји у београдском Подунављу.